Categories
Nyheder på dansk

Kunsten at tvivle: Proptreptisk samtalesalon nr. 8

Det er videnskaben, der bærer vores samfund i dag, og med den følger søgen efter forståelse. Med forståelse kan vi skabe nyt og blive rigere og sundere.
Forståelse indebærer, at vi indtager et standpunkt, altså står ét bestemt sted. Dermed stiller vi os i modsætning til andre standpunkter: Forstår vi noget, kan vi ikke indtage flere modstridende standpunkter om det, vi forstår.
Så med forståelse følger holdning.
Holdning baseret på forståelse virker vigtigere end noget andet, når vi skal tage store beslutninger. Hvordan mon statsministeren eller præsidenten tænker, når han skal sende sit land i krig: Tvivler han og ryster på hånden? Eller har han læst og forstået situationen eksakt og præcist og udmønter derefter forståelsen i handlekraft?
Visheden, der følger med forståelsen, giver sikkerhed og signalerer styrke. Dens modstykke, tvivlen, kan være tegn på uduelighed og svaghed.
Men måske rummer tvivlen alligevel noget godt?
Mange krige har i eftertidens dom vist sig meningsløse og måske mest baseret på rygter og løgne. Vi ved det egentlig godt: Tit søger folk jo ukritisk efter vished og giver måske sig selv og andre indtryk af sikkerhed og styrke men snyder i sidste ende kun sig selv og andre.
Måske findes der en værdifuld, reflekterende tvivl, en dyd, som vi som ledere og mennesker bør kende og opdyrke for at bevare og udvikle kritisk sans og en sans for de sandheder, der rummer nuancer, der ikke kan måles videnskabeligt og sikkert?
Det kræver mod at tvivle, men tvivlen må i alle tilfælde være nødvendig, for at vi personligt og organisatorisk kan mestre de irrationelle psykologiske for-forståelser og mavereaktioner, som alle mennesker trækkes med.
Ja måske er tvivlen ligefrem en forudsætning for at kunne handle empatisk og begavet i det daglige?
I denne ottende samtalesalon vil vi derfor lede efter værdier i og omkring tvivlen, ja dyrke selve kunsten at tvivle.
Tilmelding er obligatorisk – og det er afmelding i øvrigt også, hvis du bliver forhindret. Hvis vi har tomme stole, vil vi nemlig gerne kunne give dem til andre interesserede.
Vi glæder os til at se dig!
Dato: 15. maj 2017
Tidspunkt: 16.00 – 18.30
Sted: Gjesing Coaching, Prinsesse Charlottesgade 31, kld, 2200 København N
Tilmelding til: karengjesing@privat.dk (obligatorisk af hensyn til forplejning)
Kærlige hilsner
Karen og Anders

0 replies on “Kunsten at tvivle: Proptreptisk samtalesalon nr. 8”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *